یک دهه از تدوین «لایحه جامع خاک» میگذرد، اما همچنان مسأله خاک در کشور با بیتوجهی و بیمهری مسئولان مواجه است؛ بدون شک اگر این لایحه عملیاتی شود بسیاری از مشکلات در این بخش برطرف خواهد شد.
مدیردفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگلها و مراتع آبخیزداری کشور با اشاره به اینکه میزان فرسایش سالانه خاک بر طبق آخرین بررسی ۱۶.۷تن در هکتار است که حدود دو میلیارد تن خاک در سال میشود، گفت: تحقیقات جدیدی با استفاده از فناوری هستهای در حال انجام است که احتمالا تا اوایل سال آینده به نتیجه خواهد رسید تا بتوان میزان هدررفت خاک را بدست آورد.
سرپرست ادارهکل حفاظت محیط زیست استان همدان با تأکید بر اینکه در این استان خاک آلوده وجود ندارد، گفت: محیط زیست استان پهنهبندی خاک را تهیه کرده و بر این اساس هیچ خاک آلودهای در همدان نداریم.
خاک بستری حیاتی برای کره زمین است که این روزها چندان توجهی به آن صورت نمی گیرد و ادامه این روند منجر به از دسترس خارج شدن و از بین رفتن این عنصر حیاتی می شود.
اگر ارزش هر تن خاک را ۲۸ دلار برآورد کنیم هزینه فرسایش خاک در ایران به ۵۶ میلیارد دلار میرسد که بالاتر از کل درآمد نفتی کشور است که در سال ۲۰۱۶ به ۴۱ میلیارد دلار رسید.
روحانی گفت: در کنار توجه به مسائل مربوط به کشاورزی باید اصول حفاظت از محیط زیست نیز به طور جدی مدنظر قرار گیرد و محیط زیست نباید از ناحیه تولید محصولات کشاورزی آسیب ببیند.
وزیر جهاد کشاورزی گفت: دولت با وجود کاهش درآمدها، نزدیک به ۱۴۰ میلیون دلار از محل صندوق توسعه ملی برای مقابله با ریزگردها اعتبار درنظر گرفته است که امیدواریم در مجلس به تصویب برسد.
رئیس انجمن علمی خاک با بیان اینکه قانون خاک حدود ۱۲سال در مجلس بلاتکلیف مانده است،گفت که وضعیت خاک نگران کننده است چون با گسترش فعالیت های صنعتی، آلودگی روزبهروز افزایش مییابد.
دبیر اجرایی کنوانسیون تنوع زیستی به مناسبت روز جهانی خاک در بیانیهای گفت: خاک سرچشمه زندگی است. خاک پایه و اساس تولید مواد غذایی است. به قدمهایی بیاندیشیم که برای حفظ آن باید برداریم.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان با اشاره به وجود ۲۰۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی در مناطق میانکوه لرستان، گفت: اطلاعی از میزان فرسایش خاک در لرستان نداریم.
وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه وضعیت حفاظت منابع خاک کشور مناسب نیست، گفت: فرسایش آبی و بی توجهی، از عمده ترین علل اوضاع نامساعد منابع خاکی به شمار می رود.
عضو هیئتعلمی مؤسسه تحقیقات خاک و آب گفت: امروز برای مقابله با پدیدهای مانند خشکسالی باید به مطالعات بینرشتهای اهمیت دهیم چراکه خشکسالی تنها یک عامل ندارد.
با توجه به اهمیت خاک به عنوان یکی از مهمترین اجزای طبیعت، اتحادیه جهانی علوم خاک (International Union of Soil Science) در سال ۲۰۰۳، در راستای ارج نهادن به اهمیت خاک و جلوگیری از تخریب و نابودی آن، ۵ دسامبر (۱۴ آذرماه) را به عنوان روز جهانی خاک نامید.
براساس آمارها فرسایش هر تن خاک، خسارتی معادل ۲۸ دلار در پی دارد. معضلی که کارشناسان محیط زیست آن را تایید و وضعیت فرسایش خاک کشور را بحرانی توصیف کردند.
معاون وزیر جهاد با بیان اینکه فرسایش خاک در ایران تقریبا ۲.۵ برابر متوسط جهانی است،گفت:با اینکه در سال اول برنامه ششم هستیم هیچ مبلغی برای تحقق اهداف تعیین شده، در اختیار ما قرار نگرفته است.
درویش بحران خاک را مهمتر از آب دانست و با اشاره به اثرات مخرب زیست محیطی معادن تاکید کرد: آب را با ترفندهایی مانند شیرین کردن می توان تامین کرد، اما از دست رفتن خاک غیرقابل جبران است.